Sms-interventie vergroot therapietrouw bij PrEP

Uit de resultaten van de EPIC-studie blijkt dat een interactieve sms-interventie een positieve invloed heeft op studieretentie en therapietrouw van pre-expositieprofylaxe (PrEP) bij jongeren die risico lopen op een hiv-infectie.

De Amerikaanse wetenschappers evalueerden de impact van een bidirectionele sms-interventie gericht op jongeren (PrEPmate) op studieretentie en PrEP-therapietrouw. Jonge MSM (18-29 jaar) uit het Ruth M. Rothstein CORE Center uit Chicago die in aanmerking kwamen voor PrEP werden 2:1 gerandomiseerd naar PrEPmate of standaardzorg (SoC) gedurende 36 weken. De interventiegroep kreeg onder meer wekelijks een ‘check in’-berichtje en dagelijkse medicatieherinneringen. De primaire retentie-uitkomst was het voltooien van alle studiebezoeken en de primaire uitkomst met betrekking tot therapietrouw was een tenofovirdifosfaat (TFV-DP)-concentratie ≥ 700 fmol/punch (≥ 4 doses per week) op week 4, 12, 24 en 36.

Tussen april 2015 en maart 2016 werden 121 deelnemers geïncludeerd (gemiddelde leeftijd 24 jaar; 27% zwart, 36% latino). In de PrEPmate-groep kwamen de deelnemers bij 86% van de studiebezoeken opdagen in vergelijking met 71% in de controlegroep (odds ratio (OR) 2,62; 95%-BI 1,24 – 5,54; p = 0,01). Ook had een hoger percentage deelnemers in de PrEPmate-groep beschermende TFV-DP-concentraties (72% vs. 57% in de controlegroep, OR 2,05; 95%-BI 1,06 – 3,94; p = 0,03). De effectiviteit van PrEPmate was niet afhankelijk van leeftijd, ras/etniciteit, opleidingsniveau of verzekering. 88% van de deelnemers beoordeelde PrEPmate als ‘very/somewhat helpful’, 83% zou het willen blijven gebruiken na de studie en 92% zou PrEPmate aanbevelen aan anderen. Het gemiddeld aantal anale sekspartners, het percentage deelnemers dat rapporteerde anale seks zonder condoom te hebben gehad en het percentage deelnemers met een soa daalde tijdens follow-up ten opzichte van baseline (alle p < 0,05) en verschilde niet tussen de groepen.


  • Bronverwijzing
    1. Liu AY, Vittinghoff E, von Felten P, et al. Randomized Controlled Trial of a Mobile Health Intervention to Promote Retention and Adherence to Preexposure Prophylaxis Among Young People at Risk for Human Immunodeficiency Virus: The EPIC Study. Clin Infect Dis. 2019;68:2010-7.

Aandachtsgebied:

HIV

Onderwerp:

EPIC-studie PrEP therapietrouw

U heeft nog enkele gratis artikelen binnen infectieziekten. Maak uw account aan om ongelimiteerd te lezen.