Samenwerking essentieel bij uitbraak multiresistent organisme

Grootschalige uitbraken van een multiresistent organisme (MDRO) worden steeds waarschijnlijker en deze kunnen een breed scala aan zorginstellingen raken. Beheersing van dergelijke uitbraken vereist een gestructureerde samenwerking tussen professionals van alle betrokken zorginstellingen, zo blijkt uit onderzoek in twee Nederlandse regio’s.

De verschillende rollen en verantwoordelijkheden zijn bestudeerd in een denkbeeldig MDRO-uitbraakscenario. Dat biedt volgens de onderzoekers inzicht in de verwachtingen die professionals hebben met betrekking tot de vereiste procedures om op de beste manier te reageren op toekomstige MDRO-uitbraken. De verwachte samenwerkingsstructuren tijdens de reactie op een denkbeeldige regionale MDRO-uitbraak waren relatief compact en geïntegreerd. Wat betreft de coördinatie van een MDRO-uitbraak ondersteunen de bevindingen een aanpak waarbij verschillende zorginstellingen betrokken zijn.


  • Bronverwijzing
    1. de Vries M, Kenis P, Kraaij-Dirkzwager M, et al. Collaborative emergency preparedness and response to cross-institutional outbreaks of multidrug-resistant organisms: a scenario-based approach in two regions of the Netherlands. BMC Public Health. 2019;19:52.

Aandachtsgebied:

Antibioticaresistentie

U heeft nog enkele gratis artikelen binnen infectieziekten. Maak uw account aan om ongelimiteerd te lezen.