Rol van genen bij meningitisrisico door pneumokok

Onderzoekers van onder meer het Amsterdam UMC zijn er voor het eerst in geslaagd om bij mens en bacterie genen in kaart te brengen die het risico op een fatale meningitis beïnvloeden. De resultaten van het onderzoek verschenen op 15 mei in Nature Communications.

Samen met collega’s uit Nederland, Denemarken, het VK en Zuid-Afrika bestudeerde hoogleraar Neurologische Infectieziekten Diederik van de Beek jarenlang het DNA van mens en pneumokok, en de interactie tussen de genen. Uit de resultaten blijk dat humane genetische variatie de gevoeligheid voor pneumokokkenmeningitis beïnvloedt en ook een derde van de variatie in de ernst van de ziekte verklaart. Genetische kenmerken van de bacterie bepalen vooral hoe invasief deze is, maar hebben geen effect op de ernst van de ziekte. Nu meer bekend is over welke genen een rol spelen, is de volgende vraag: wat is het onderliggend mechanisme en hoe kunnen we hierop ingrijpen? Van de Beek: “Deze kennis is belangrijk voor het maken van nieuwe vaccins en voor het ontwikkelen van betere behandelingen.”


  • Bronverwijzing
    1. Lees JA, Ferwerda B, et al. Joint sequencing of human and pathogen genomes reveals the genetics of pneumococcal meningitis. Nature Communications 2019;10,article number:2176.

U heeft nog enkele gratis artikelen binnen infectieziekten. Maak uw account aan om ongelimiteerd te lezen.