RCT: dolutegravir vs. efavirenz in late zwangerschap

Dolutegravir wordt goed verdragen en behaalt sneller virologische onderdrukking voor de bevalling in vergelijking tot efavirenz als de therapie wordt gestart in het derde trimester van de zwangerschap. Dat blijkt uit de RCT die deze middelen heeft vergeleken.

Laat in de zwangerschap beginnen met antiretrovirale therapie (ART) wordt geassocieerd met het falen van virale onderdrukking bij de bevalling en een verhoogde kans op moeder-kindtransmissie. Het multinationale DolPHIN 2-project, waaraan ook de Nederlandse post-doc onderzoekster Angela Colbers meewerkt vanuit het Radboudumc Nijmegen, wil onderzoeken of het nieuwe hiv-middel dolutegravir daar verandering in kan brengen. In deze RCT is dolutegravir vergeleken met efavirenz, nu het standaardzorg-middel in sub-Saharaans Afrika.

In de gerandomiseerde trial kregen 268 zwangeren uit Oeganda en Zuid-Afrika die met ART begonnen vanaf 28 weken zwangerschap dolutegravir (DTG) of efavirenz (EFV) plus 2NRTI’s. De viral load werd gemeten op baseline, 1 week en 4 weken na de start, en bij 36 weken zwangerschap, de bevalling en 6 weken postpartum (PP). Het primaire eindpunt was een viral load < 50 kopieën/ml bij de bevalling voor de effectiviteit en het optreden van medicijntoxiciteit bij moeder en/ of kind.

Een viral load < 50 kopieën/ml bij de bevalling was significant hoger met DTG (90/122, 74%) vs. EFV (49/115, 43%). Ook een viral load van < 1000 kopieën/ml bij de bevalling was eerder te zien bij vrouwen op DTG dan op EFV (93 vs. 83%); RR, 1,11 (1,00-1,23). DTG werd goed verdragen in de zwangerschap, met geen verschil ten opzichte van EFV op het vlak van bijwerkingen. Er waren vier miskramen (etiologische factoren nog in onderzoek), allemaal in de DTG-studiearm. Tot slot zijn er drie gevallen van moeder-kindtransmissie ontdekt, allemaal in de DTG-arm, waarschijnlijk in-utero besmettingen.


  • Bronverwijzing
    1. Kintu K, Malaba T, Nakibuka J, et al. RCT of Dolutegravir vs Efavirenz-based therapy initiated in late pregnancy: DOLPHIN-2. CROI 2019, abstract 40-LB.

Aandachtsgebied:

HIV

Onderwerp:

dolutegravir efavirenz zwangerschap

U heeft nog enkele gratis artikelen binnen infectieziekten. Maak uw account aan om ongelimiteerd te lezen.