Psychose door Bartonella henselae-infectie na kattenbeet

Na een beet van zijn kat ontwikkelde een Amerikaanse tiener een acuut neuropsychiatrisch syndroom. Na bijna twee jaar waarin meerdere psychiatrische behandelingen werden geprobeerd, werd een infectie met Bartonella henselae vastgesteld. Dit case report verscheen onlangs in het Journal of Central Nervous System Disease.  

De 14-jarige jongen ontwikkelde in oktober 2015 hallucinaties, wanen en (zelf)moordgedachten. In eerste instantie werd de diagnose schizofrenie gesteld. In 18 maanden tijd werd hij vier keer opgenomen en behandeld met verschillende antipsychotica en immuunsuppressiva voor auto-immuun encefalitis. Ook was hij vermoeid, had hij hoofdpijn, pijn op de borst en last van kortademigheid. Nadat de jongen ook cutane laesies ontwikkelde werd neurobartonellose vastgesteld. Na behandeling met doxycycline, azithromycine, hydroxychloroquine, nystatine en rifampine ging het geleidelijk beter met de jongen.


  • Bronverwijzing
    1. Breitschwerdt EB, Greenberg R, Maggi RG, et al. Bartonella henselae Bloodstream Infection in a Boy With Pediatric Acute-Onset Neuropsychiatric Syndrome. J Cent Nerv Syst Dis. 2019;11:1179573519832014.

Aandachtsgebied:

Bacteriële infecties

Onderwerp:

Bartonella henselae

U heeft nog enkele gratis artikelen binnen infectieziekten. Maak uw account aan om ongelimiteerd te lezen.