Overdracht van tuberculose in hiv-endemische gebieden

Mycobacterium tuberculosis eist meer mensenlevens dan enige andere besmettelijke ziekte. In een overzichtsartikel in The Lancet Infectious Diseases worden recente ontwikkelingen beschreven met betrekking tot de transmissie van tuberculose. De focus ligt daarbij op de invloed van hiv-infecties.

De alarmerende tuberculose-epidemie heeft de ontwikkeling van nieuwe antimicrobiële middelen en diagnostiek gestimuleerd. De implementatie van interventies die transmissie onderbreken, is echter traag, met name in hiv-endemische gebieden.

De transmissie van tuberculose is complex. Verschillende omgevings-, bacteriologische en gastheerfactoren, waaronder de aanwezigheid van gelijktijdige hiv-infectie, zijn van belang. Het is van cruciaal belang om de verspreiding van persoon tot persoon te voorkomen, om zodoende de epidemie een halt toe te roepen. Daardoor is er hernieuwde belangstelling voor de overdracht van tuberculose, zo schrijven Julian Peters et al.


  • Bronverwijzing
    1. Peters JS, Andrews JR, Hatherill M, et al. Advances in the understanding of Mycobacterium tuberculosis transmission in HIV-endemic settings. Lancet Infect Dis. 2018 Dec 13.

Aandachtsgebied:

HIV Tuberculose

U heeft nog enkele gratis artikelen binnen infectieziekten. Maak uw account aan om ongelimiteerd te lezen.