Nieuw antibioticum heeft geen risico op resistentie

In Cell Chemical Biology is een artikel gepubliceerd waarin een nieuw antibioticum wordt beschreven. Het middel kan worden gebruikt tegen niet-typeerbare H. influenzae. Door een transporter uit te schakelen die siaalzuur van de gastheer naar de bacterie transporteert, vermindert het middel SiaNAc-3Fax in vitro de virulentie van H. influenzae.

Niet-typeerbare H. influenzae is vaak de oorzaak van otitis media bij kinderen en van exacerbatie van COPD. Vooral vanwege een exacerbatie van COPD komen jaarlijks drie miljoen mensen te overlijden. Onderzoekers van de Radboud Universiteit te Nijmegen hebben een middel ontwikkeld dat deze bacterie aan kan pakken.

Aangezien niet-typeerbare H. influenzae zelf geen siaalzuur kan aanmaken, gebruikt deze bacterie siaalzuur van zijn gastheer. Het middel dat de onderzoekers hebben ontwikkeld inhibeert de transporter die siaalzuur van buiten de bacterie naar binnen transporteert. Doordat mensen deze transporter niet hebben, kunnen er geen bijwerkingen optreden gerelateerd aan het werkingsmechanisme. Ook is de kans op resistentie klein, aangezien het niet mogelijk is de transporter uit te zetten. Als dat gebeurt kan de bacterie geen siaalzuur opnemen, waardoor de bacterie haar virulentie verliest. Een nadeel van dit antibioticum is het feit dat het alleen werkt bij deze specifieke bacterie. Er is daarom een definitieve microbiologische diagnose nodig voordat met dit middel kan worden gestart . De diagnostische test om dit te bepalen is al in ontwikkeling.

Het middel is veelbelovend omdat het geven van breedspectrumantibiotica resistentie veroorzaakt. Er is nog een aantal stappen te nemen voordat dit middel gebruikt kan worden bij mensen. De volgende stap is het in vivo testen van dit middel bij muizen.


  • Bronverwijzing
    1. Heise T, Langereis J, Rossing E, et al, Selective inhibition of sialic acid-based molecular mimicry in Haemophilus influencae abrogates serum resistance. Cell Chemical Biology, 2018. DOI: https://doi.org/10.1016/j.chembiol.2018.05.018
    2. Nieuw soort antibioticum ontdekt. Site Radboud UMC. 6 juli 2018. Beschikbaar op: https://mailchi.mp/0038374511b3/nieuw-soort-antibioticum-ontdekt?e=ea76a1ab0a

U heeft nog enkele gratis artikelen binnen infectieziekten. Maak uw account aan om ongelimiteerd te lezen.