Negen miljoen zorginfecties per jaar in EU

Jaarlijks lopen negen miljoen Europeanen in een zorginstelling een infectie op. Iedere dag heeft 1 op de 15 patiënten die in het ziekenhuis zijn opgenomen, een zorginfectie. Hetzelfde geldt voor 1 op de 26 bewoners van instellingen voor langdurige zorg. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het European Centre for Disease Prevention and Control (ECDC).  

In 700.000 gevallen is sprake van infecties met een resistente bacterie en naar schatting overlijden hieraan jaarlijks 33.000 mensen. Deze 700.000 infecties kosten jaarlijks ongeveer een miljard euro. De totale kosten van de bijna negen miljoen jaarlijkse zorginfecties bedragen een veelvoud daarvan en dit bedrag wordt niet gespecificeerd door het ECDC.

Er bestaan grote verschillen tussen de 28 Europese landen die data hebben geleverd voor het onderzoek, onder meer wat betreft de aanwezigheid van deskundig personeel en het hanteren van een antibioticabeleid. Ook de hoeveelheid voorgeschreven antibiotica en de duur van de (preventieve) behandeling varieert aanzienlijk tussen de landen.

Lees meer


  • Bronverwijzing
    1. European Centre for Disease Prevention and Control
    2. NOS

Aandachtsgebied:

Antibioticaresistentie

Onderwerp:

antibioticaresistentie

U heeft nog enkele gratis artikelen binnen infectieziekten. Maak uw account aan om ongelimiteerd te lezen.