Muizenstudie wijst op mogelijke genezing hepatitis B

Een nieuw type small molecule biedt na een experiment met een muismodel perspectief op genezing van hepatitis B. Ccc_R08 zorgt voor een daling van de bloedmarkers voor hepatitis B en elimineert het virale covalently closed circular (ccc)-DNA uit de levercel. De resultaten zijn gepresenteerd op de tweede dag van het International Liver Congress 2019 in Wenen.

Onderzoeker Luo Gao, van het Roche Innovation Centre in Shanghai, vindt het nu tijd om te onderzoeken of het middel ook mensen van een chronische HBV-infectie kan genezen.

Bestaande antivirale behandelingen zorgen weliswaar voor een forse afname van de morbiditeit en mortaliteit van een hepatitis B-infectie. Maar de functionele genezing is beperkt: bij slechts 10% van de patiënten verdwijnt het hepatitis B-surface antigeen (HBsAg) uit de lever.

Nadat het hepatitis B-virus (HBV) levercellen is binnengedrongen, vormt het een covalently closed circular DNA (cccDNA). Dit cccDNA persisteert in de kern van geïnfecteerde cellen en dient als mal voor de transcriptie van virale genen. Het cccDNA is een belangrijke barrière om met bestaande behandelingen steriele genezing te bereiken.

Het experimentele oraal toedienbare small molecule ccc_R08 heeft wel de potentie om het cccDNA uit de lever te elimineren. Gao presenteerde de resultaten van de experimenten die tot nu toe zijn gedaan met het studiemedicijn. Allereerst is het small molecule getest bij humane hepatocyten die met HBV waren geïnfecteerd. Bij een toediening, twee dagen na de infectie, kon ccc_R08 het gehalte cccDNA aanmerkelijk verlagen, zonder gevolgen voor het mitochondrieel DNA en zonder tekenen van celtoxiciteit.

Een experiment met een muismodel volgde. Bij muizen werd cccDNA in de levercellen ingebracht volgens hetzelfde mechanisme als dat bij mensen plaatsvindt, zodat de cellen HBV blijven repliceren. Toediening van ccc_R08 zorgde voor een significante verlaging van onder meer het serumgehalte van HBV-DNA, HBsAg en Hepatitis B e Antigen (HBeAg). Deze daling bleef gehandhaafd tijdens de follow-up na de toediening. Aan het eind van de follow-upperiode was het gehalte HBV cccDNA-molecuul niet meer detecteerbaar. In de controlemuizen die behandeld zijn met entecavir werd geen effect op het cccDNA aangetroffen.


  • Bronverwijzing
    1. Gao L et al. A first-in-class orally available HBV cccDNA destabilizer ccc_R08 achieved sustainable HBsAg and HBV DNA suppression in the HBV circle mouse model through elimination of cccDNA-like moleculers in the mouse liver. (Abtract PS-074)

Aandachtsgebied:

Hepatitis

Onderwerp:

ccc_R08 cccDNA entecavir hepatitis B

U heeft nog enkele gratis artikelen binnen infectieziekten. Maak uw account aan om ongelimiteerd te lezen.