Moleculaire epidemiologie van ‘Candida auris’ in Colombia

Een onderzoek naar Candida auris in Colombia laat een uitgebreide contaminatie van de omgeving en kolonisatie van patiënten en gezondheidszorgmedewerkers zien. De geobserveerde genetische diversiteit ondersteunt transmissie binnen de gezondheidszorg en een recente expansie van C. auris binnen Colombia met regionale verschillen in AmB-gevoeligheid.

C. auris is een multiresistente schimmel geassocieerd met ziekenhuisuitbraken wereldwijd. Patricia Escandón et al. onderzochten de moleculaire epidemiologie van C. auris in 4 Colombiaanse ziekenhuizen die in 2015 of 2016 een uitbraak rapporteerden. Er werden monsters afgenomen bij patiënten, contacten van patiënten, gezondheidszorgmedewerkers en van de omgeving, waarbij kamers werden opgedeeld in 4 zones. Vervolgens werd ‘whole-genome sequencing’ (WGS) en onderzoek naar de gevoeligheid voor antifungale middelen (AFST) uitgevoerd.

7 van de 17 (41%) onderzochte personen bleken gekoloniseerd. Candida auris werd geïsoleerd in 37 van de 322 (11%) omgevingsmonsters. Deze waren afkomstig van verschillende items in alle 4 de zones. Uit WGS en AFST bleek dat, hoewel de isolaten in het algemeen vergelijkbaar waren door het land heen, isolaten uit het noorden genetisch gezien iets afwijkend waren en dat deze vaker resistent waren voor amfotericine B (AmB) dan de isolaten uit centraal Colombia. 4 nieuwe mutaties bleken significant geassocieerd met AmB-resistentie.


  • Bronverwijzing
    1. Escandón P, Chow NA, Caceres DH, et al. Molecular Epidemiology of Candida auris in Colombia Reveals a Highly Related, Countrywide Colonization With Regional Patterns in Amphotericin B Resistance. Clin Infect Dis. 2019;68:15-21.

Aandachtsgebied:

Schimmelinfecties

Onderwerp:

candida auris

U heeft nog enkele gratis artikelen binnen infectieziekten. Maak uw account aan om ongelimiteerd te lezen.