Mazelen-geassocieerde immuunsuppressie tijdens een uitbraak in Nederland

Mazelen veroorzaken een tijdelijke immuunsuppressie, die leidt tot een toegenomen vatbaarheid voor opportunistische infecties. Een mazelenuitbraak in de orthodox-protestantse gemeenschap in Nederland bood een unieke gelegenheid om de pathogenese van immuunsuppressie tijdens een mazeleninfectie bij niet-gevaccineerde kinderen te bestuderen. De uitkomsten verschenen in Nature Communications.

In experimenteel geïnfecteerde niet-menselijke primaten leidt het mazelenvirus tot uitputting van geheugenlymfocyten, waardoor ‘immuun-anmesie’ optreedt. In de huidige studie werden in mononucleaire cellen uit perifeer bloed (PBMC’s) van prodromale mazelenpatiënten geïnfecteerde geheugen CD4- en CD8-positieve T-cellen en naïeve en geheugen B-cellen gevonden. De spiegels daarvan waren vergelijkbaar als waargenomen bij geïnfecteerde niet-menselijke primaten.

De PBMC’s omvatten voorafgaand aan de mazeleninfectie meer circulerend geheugen B-cellen en minder regulerende T-cellen en overgangs-B-cellen in vergelijking met de periode na de infectie. De bevindingen benadrukken het belang van het bewerkstelligen van een hoge vaccinatiegraad voor mazelen.


  • Bronverwijzing
    1. Laksono BM, de Vries RD, Verburgh RJ, et al. Studies into the mechanism of measles-associated immune suppression during a measles outbreak in the Netherlands. Nat Commun. 2018;9(1):4944.

Aandachtsgebied:

Virale infecties

Onderwerp:

immuunsuppressie mazelen

U heeft nog enkele gratis artikelen binnen infectieziekten. Maak uw account aan om ongelimiteerd te lezen.