Langdurige en uitgebreide bescherming na HPV-vaccinatie

Het HPV-vaccin, dat in 2010 is geïntroduceerd in het rijksvaccinatieprogramma, lijkt langdurige bescherming te bieden tegen 5 typen HPV. Dat blijkt uit het onderzoek van Robine Donken, die maandag 26 maart op dit onderwerp is gepromoveerd. Het vaccin biedt 98% bescherming tegen HPV 16 en 18 tot minstens 7 jaar na het onderzoek. Daarnaast biedt het vaccin ook bescherming tegen HPV 31, 33 en 45. Deze typen waren niet in het vaccin opgenomen.

In 2010 is een vaccin geïntroduceerd voor jonge vrouwen tegen HPV typen 16 en 18. Geschat wordt dat 70% van de gevallen van baarmoederhalskanker wordt veroorzaakt door deze typen. In de eerste jaren kwam het vaccin in drie doses. Sinds 2014 is een schema met twee doses ingevoerd.

In het onderzoek zijn 1635 jonge vrouwen opgenomen. 53% van hen was gevaccineerd. Jaarlijks leverden zij een uitstrijkje in. Tijdens de follow-up viel 39% van de deelnemers uit. Na 24 maanden werd een dekkingsgraad van 98% gezien tegen HPV type 16 en 18. Daarnaast bleek er ook bescherming  te zijn tegen de typen 31, 33 en 45 via kruisbescherming. Gedurende het onderzoek steeg de dekkingsgraad van de vaccinatie van 53% naar 61%. In 2016 werd voor het eerst een lichte daling gezien in de dekkingsgraad. Er werden in het begin zorgen geuit dat een vaccinatie tegen HPV risicovol seksueel gedrag zou kunnen uitlokken. In het onderzoek van Donken zijn ook daar geen aanwijzingen voor.

Het vaccin is effectief in het terugbrengen van HPV-infectie. Of dit ook echt leidt tot een vermindering van het aantal gevallen van baarmoederhalskanker moet nog blijken. Ook kan de vaccinatiegraad nog omhoog. Donken doet enkele aanbevelingen om de vaccinatie nog effectiever te maken. Zo zou een vaccinatieprogramma via school uitkomst kunnen bieden. Ook een genderneutrale aanpak of vaccinatie op iets jongere leeftijd kan de effectiviteit verbeteren.


  • Bronverwijzing
    1. Van Twillert M. Breed effect van HPV-vaccinatie. Website van medisch contact. 26-03-2018. Beschikbaar van: https://www.medischcontact.nl/nieuws/laatste-nieuws/artikel/breed-effect-van-hpv-vaccinatie-.htm
    2. Erasmus MC, 26 maart 2018

Aandachtsgebied:

Virale infecties

Onderwerp:

HPV vaccinatie

U heeft nog enkele gratis artikelen binnen infectieziekten. Maak uw account aan om ongelimiteerd te lezen.