IL-17-producerende T-cellen betrokken bij intestinale homeostase

Bij de intestinale homeostase, vooral de integriteit van de intestinale barrière, zijn interleukine-17 (IL-17)-producerende delta-gamma (γδ) T-cellen en IL-17-producerende helper T-cellen (Th17) betrokken. In een recente studie, die verscheen in Immunology, is gevonden dat de IL-17/IL-17R-pathway de migratie van intestinale neutrofiele granulocyten stimuleert, dysbiose in de darm en translocatie van lipopolysaccharide (LPS) remt.

In deze studie is in een experimenteel muismodel de rol van IL-17 bij de regulatie van intestinale immuniteit en bij obesitas-geïnduceerd metabool syndroom geëvalueerd. In fecesmonsters van muizen die de IL-17-cytokinereceptor missen (IL-17RA knock-out) en een vetrijk dieet kregen, was de hoeveelheid proteobacteriën en Bacteroidetes phyla, de belangrijkste vertegenwoordigers van gramnegatieve bacteriën, toegenomen en Akkemansia muciniphila afgenomen. De gegevens tonen dat de IL-17/IL-17R-pathway de migratie van intestinale neutrofielen stimuleert en de darmdysbiose en de translocatie van LPS naar het viscerale vetweefsel remt.


  • Bronverwijzing
    1. Pérez MM, Martins LMS, Dias MS, et al. IL-17/IL-17R axis elicits intestinal neutrophil migration, restrains gut dysbiosis and LPS translocation in high-fat diet-induced metabolic syndrome model. Immunology. 2018 Nov 25.

U heeft nog enkele gratis artikelen binnen infectieziekten. Maak uw account aan om ongelimiteerd te lezen.