Advertentie

Endoscoop lang niet altijd schoon

In een artikel gepubliceerd in Gut wordt een Nederlands onderzoek beschreven naar de besmetting van schoongemaakte duodenoscopen. Naar aanleiding van een toenemende incidentie van post-ERCP-infecties werden alle Nederlandse ERCP-centra gevraagd monsters te nemen van hun endoscopen. 39% van de centra leverde een besmet monster in. 22% van de scopen bleek besmet met bacteriën. Op 15% van de scopen werd een darm- of mondbacterie ontdekt.

Alle 73 Nederlandse ERCP-centra werden benaderd voor dit onderzoek. 67 van hen leverden in totaal 727 monsters van 150 endoscopen in. Alle monsters werden volgens strikt protocol verzameld. De meestgebruikte scopen waren de Olympus TJF-Q180V, Olympus TJF-160VR en de Pentax ED34-i10T. Er bleek geen verschil te zitten tussen de contaminatie en het type endoscoop.

26 centra stuurden minimaal 1 besmet monster op. Er bleek geen verschil te zitten tussen academische en perifere centra (p = 0,10). Bij 19 centra bleek de scoop gecontamineerd te zijn met darm- of mondflora, wat betekent dat er materiaal van de vorige patiënt op de endoscoop zit. Ook hier bleek geen verschil tussen academisch en perifeer (p = 0,25). Een aantal plekken op de scoop bleek vaker gecontamineerd te zijn, waaronder het biopsiekanaal en de beschermingskap. Er werd vier keer K. pneumoniae en twee keer E. Coli aangetroffen. Verder werden E. Faecium, P. Aeruginosa en S. Aureus aangetroffen 

Dit onderzoek lijkt aan te tonen dat de huidige decontaminatieprocedure onvoldoende is. Darmbacteriën kunnen via de endoscoop van patiënt tot patiënt worden overgedragen. Hier kunnen ook resistente vormen bij zitten. De auteurs concluderen dat er enkele mogelijkheden zijn om de endoscoop beter schoon te krijgen. Ten eerste zouden de landelijke protocollen strenger moeten worden, zodat het schoonmaken grondiger gebeurt. Ten tweede zou de endoscoop kunnen worden aangepast, zodat moeilijk bereikbare plekken makkelijker schoon te maken zijn.


  • Bronverwijzing
    1. Rauwers AW, Voor in 't Holt AF, Buijs JG, et al. High prevalence rate of digestive tract bacteria in duodenoscopes: a nationwide study. Gut. 2018;pii: gutjnl-2017-315082. DOI: 10.1136/gutjnl-2017-315082

Aandachtsgebied:

Transmissie

Onderwerp:

contaminatie ercp

Advertentie

U heeft nog enkele gratis artikelen binnen infectieziekten. Maak uw account aan om ongelimiteerd te lezen.