Daklozen verdienen speciale aandacht bij ‘Behandeling als preventie’-programma’s hepatitis C

Speciale programma’s om hepatitis C uit te roeien, moeten zich vooral richten op daklozen. Dat concluderen IJslandse onderzoekers op grond van hun ‘Treatment as Prevention’-programma dat de verspreiding van het hepatitisvirus 3 en 4 onder de IJslandse bevolking moest tegengaan. Van alle deelnemende hepatitis C-geïnfecteerden hadden daklozen een 2,4 keer zo groot risico op persisterende viraemie. De resultaten zijn gepresenteerd tijdens de sessie ‘Cascade of care towards elimination of viral hepatitis’ op het International Liver Congress 2019 in Wenen.

Binnen het Treatment as Prevention (TraP HepC)-programma werd aan alle HCV-geïnfecteerden een behandeling met direct-acting antivirale (DAA) middelen aangeboden. Speciale aandacht ging uit naar intraveneus drugsgebruikers en patiënten met gevorderde leverziekte.

Bijna 80% van alle HCV-geïnfecteerde IJslanders nam deel aan het programma. Een derde daarvan was intraveneus drugsgebruiker. Binnen deze groep had de helft in de laatste maand voor start van de behandeling nog gespoten, een derde had de laatste week nog drugs geïnjecteerd. 40 HCV-geïnfecteerden (6,3%) waren dakloos.

Het genezingspercentage onder alle HCV-geïnfecteerden die met het behandelprogramma zijn gestart, was gemiddeld 89%. Dit percentage was onder de drugsverslaafden die het laatste halfjaar nog hadden gespoten, aanmerkelijk lager (83%) dan onder de mensen die niet langer intraveneus drugs gebruiken (92%). Van de mensen die nog recent drugs hadden gespoten, beëindigde 15% de behandeling voortijds. Dat was aanmerkelijk meer dan in de groep mensen die geen drugs gebruikten – van hen stopte 4,5% met de behandeling. Maar ook onder mensen die de behandeling helemaal afrondden, bleek dat het genezingspercentage bij actieve drugsgebruikers lager bleef: 90% in vergelijking met 95%.

Onder dak- en thuisloze geïnfecteerden was het risico op een persisterende HCV-infectie 2,4 keer zo groot dan bij mensen met een dak boven het hoofd. Verblijf in een daklozen- en/of drugsverslaafdenopvang helpt: het risico op persisterende infectie is bij degenen die van dergelijke vormen van opvang gebruik van maken juist sterk verlaagd (RR 0,4).

Onderzoeker Magnus Gotfredsen van de National University Hospital Reykjavik is tevreden over het succes van het TraP HepC-programma. “Een grote meerderheid van deze patiënten is al na de eerste behandeling met DAA genezen.” Volgens Gotfredsen blijven dak- en thuislozen een groep die bijzondere aandacht vraagt, vooral vanwege het grote risico op het onderbreken van de behandeling.


  • Bronverwijzing
    1. Gotfredsen M et al. Is homelessness the biggest hurdle to treatment success in the management of HCV in the era of direct acting antivirals? Results from the TraP HepC nationwide treatment initiative in Iceland. (Abstract PS-072)

Aandachtsgebied:

Hepatitis

Onderwerp:

DAA’s daklozen hepatitis C

U heeft nog enkele gratis artikelen binnen infectieziekten. Maak uw account aan om ongelimiteerd te lezen.