Nieuwe immuno-assay sikkelcelziekte kan miljoenen levens redden

Een nieuwe test, HemoTypeSC, heeft in een prospectieve studie in Oeganda laten zien 100% nauwkeurig kinderen te kunnen screenen op sikkelcelziekte. De immuno-assay is snel en goedkoop en kan de komende decennia miljoenen levens van kinderen redden, stellen de onderzoekers in een late breaking abstract.

Sikkelcelziekte (SCD) is verantwoordelijk voor ongeveer 20% van de jaarlijkse kindersterfte in Oeganda. Profylactische interventieprogramma’s hebben de sterfte in ontwikkelde gebieden inmiddels drastisch verminderd en zouden ook in Sub-Sahara-Afrika op een kosteneffectieve manier kunnen worden geïmplementeerd. Hierbij is screening pasgeborenen van cruciaal belang, iets wat in Oeganda of elders in Afrika nog niet op grote schaal gebeurd.

HemoTypeSCTM is een goedkope immuno-assay waarbij monoklonale antilichamen worden gebruikt om hemoglobine A, S en C te detecteren in een druppel bloed (1,5 μL). Om de test te valideren zijn 1.000 kinderen van vijf jaar oud of jonger prospectief gerekruteerd in ziekenhuizen en poliklinieken. HemoTypeSC werd vergeleken met Hb-elektroforese voor detectie van de Hb-fenotypen HbAA (normaal), HbAS (sikkelcelkenmerk) en HbSS (SCD). Uit de eerste analyse blijkt dat HemoTypeSC 998 van de 1.000 fenotypes correct identificeerde, wat neerkomt op een nauwkeurigheid van 99,8%. HbAA werd correct geïdentificeerd in 100% (720/720) van de monsters, HbAS ook in 100% (182/182) en HbSS in 98% (180/182). De twee discordante monsters werden door elektroforese geïdentificeerd als HbSS en door HemoTypeSC als HbAS. Uiteindelijk bleek dat beide deelnemers eerder waren gediagnosticeerd met SCD en onlangs getransfuseerd.

 

 


  • Bronverwijzing
    1. Nankanja R, Kiyaga C, Geisberg M, et al. Implementation of a Sickle Cell Disease Screening Initiative in Uganda with HemoTypeSCTM. ASH Annual Meeting and Exposition 2018, abstract LBA-3.

Aandachtsgebied:

Benigne hematologie

Onderwerp:

hemoglobine sikkelcelziekte

U heeft nog enkele gratis artikelen binnen hematologie. Maak uw account aan om ongelimiteerd te lezen.