Biomaterialen kunnen werking vaccins verbeteren

De eigenschappen van biomaterialen, zoals vorm, grootte en samenstelling, kunnen worden gebruikt om vaccins en immuuntherapieën te verbeteren. Een team onderzoekers van de Universiteit van Maryland heeft dit onderzocht.

Biomaterialen kunnen bestaan uit synthetische en natuurlijke polymeren, lipiden, nanostructuren en artificiële cellen. Deze structuren kunnen worden gebruikt om meer controle te krijgen over de immuunresponsen die worden veroorzaakt door bijvoorbeeld infectie, kanker en auto-immuniteit.
De onderzoekers hebben zich gefocust op verschillende biomaterialen, waaronder nanopartikels en micropartikels uit polymeren en lipiden. Ten aanzien van vaccins kunnen biomaterialen invloed uitoefenen op de kinetiek van verschillende transporters. Ook kunnen biomaterialen enzymatische degradatie voorkomen, een extreme pH bestrijden en worden gekoppeld aan antilichamen of receptorliganden om op die manier een specifiek doelwit te vormen voor immuuncellen. Deze eigenschap kan worden gebruikt om zowel systemische als lokale toxiciteit te beperken.

De onderzoekers hebben gekeken naar de mogelijkheid om biomaterialen te gebruiken bij de behandeling van kanker. Partikels die omkapseld zijn, kunnen worden gebruikt om systemische effecten van chemotherapie te verminderen, tumorspecifieke T-celfuncties te verbeteren en kunnen leiden tot een toename van opname en verwerking door antigeenpresenterende cellen (APC). ‘Op deze manier hebben we de mogelijkheid om transporters te manipuleren, waardoor een additionele route kan worden gecreëerd voor de optimale immuunrespons’, aldus de onderzoekers.


  • Bronverwijzing
    1. Bookstaver ML, Tsai SJ, Bromberg JS, et al. Improving vaccine and immunotherapy design using biomaterials. Trends Immunol. 2017;pii:S1471-4906(17)30189-8.
    2. www.healio.com/infectious-disease/vaccine-preventable-diseases/news/online/%7B28f6bab3-a8f1-4973-b1c8-03c10646f7ca%7D/biomaterials-can-be-used-to-enhance-vaccine-immunotherapy-response

Lees ook..


U heeft nog enkele gratis artikelen binnen hematologie. Maak uw account aan om ongelimiteerd te lezen.