Akkoord ziekenhuizen en zorgverzekeraars aanpak dure geneesmiddelen

De brancheorganisaties van universitair medische centra, ziekenhuizen en zorgverzekeraars hebben een akkoord bereikt over een gezamenlijke aanpak van dure geneesmiddelen. Het doel van deze samenwerking is om de toegankelijkheid en betaalbaarheid van dure geneesmiddelen op de lange termijn te behouden en de kwaliteit van de zorg te waarborgen.

Als proef gaan de ziekenhuizen en zorgverzekeraars volgend jaar eerst samen medicijnen inkopen tegen chronische myeloïde leukemie. De pillen voor de 1.300 Nederlandse patiënten met deze ziekte kosten jaarlijks 30 miljoen euro. Het gaat om bosutinib van  Pfizer, nilotinib van Novartis en dasatinib van Bristol-Meyers Squibb.

De partijen, waaronder de medisch specialisten verenigd in de Stichting Hemato-Oncologie voor Volwassenen Nederland (HOVON) en de Nederlandse Vereniging voor Hematologie (NVvH), hebben een gemeenschappelijke pilot op de inkoop van een groep oncologische geneesmiddelen ontwikkeld om in 2018 te onderzoeken of de aanpak werkt. Het gaat om een groep geneesmiddelen in het oligopolistische segment.


Geef een reactie


Aandachtsgebied:

Leukemie

Onderwerp:

chronische myeloïde leukemie

Tweet about this on TwitterShare on LinkedInShare on FacebookEmail this to someonePrint this page

Lees ook..


Er zijn nog X gratis artikelen beschikbaar in Y

U heeft nog 3 gratis artikelen binnen hematologie