Verspreiding Clostridium door zoetstof

De toename van infecties met de besmettelijke darmbacterie Clostridium difficile de afgelopen jaren houdt verband met het toenemende gebruik van de zoetstof trehalose. Dit betoogt een team Nederlandse en Amerikaanse onderzoekers in Nature.

Het genetisch materiaal van ziekmakende typen Clostridium is geanalyseerd, waarbij twee stammen zijn ontdekt die unieke mechanismes bevatten. Deze ribotypen, RT027 en RT 078, kunnen lage concentraties trehalose metaboliseren. Dit zorgt ervoor dat deze typen Clostridium gestimuleerd worden om sneller te groeien. RT027 bevatte een mutatie die de sensitiviteit voor trehalose tot meer dan 500 keer verhoogde. RT078 had een cluster van vier gemuteerde genen, inclusief een PTS-permease die nodig is voor de groei op lage concentraties trehalose. Muizen die een kleine hoeveelheid van de zoetstof met het eten binnenkregen waren gevoeliger en gingen eerder dood aan infectie door deze twee typen Clostridium.

Trehalose is een kunstmatige zoetstof die in bijvoorbeeld ijs en pasta zit. De onderzoekers suggereren dat de implementatie van trehalose door de voedingsindustrie heeft bijgedragen aan de hypervirulentie en verspreiding van Clostridium-infecties. Infectie met Clostridium kan bij mensen ernstige diarree veroorzaken. Deze bevindingen suggereren ook dat veranderingen in de voedselindustrie voor de opkomst en verspreiding van micro-organismes kunnen zorgen.


  • Bronverwijzing
    1. Collins J, Robinson C, Danhof H et al. Dietary trehalose enhances virulence of epidemic Clostridium difficile. Nature, Januari 2018.

U heeft nog enkele gratis artikelen binnen gastro-enterologie. Maak uw account aan om ongelimiteerd te lezen.