Restless legs syndrome bij IBD

Het restless legs syndrome (RLS) is een serieuze comorbiditeit voor patiënten met IBD. Dat concluderen de onderzoekers van een artikel gepubliceerd in International Journal of Colorectal DiseaseRLS kan zich voordoen als een extra-intestinale manifestatie van IBD, veroorzaakt door ijzer-, foliumzuur- en/of vitamine B12-tekort.

353 IBD-patiënten werden voor het onderzoek geanalyseerd. Bij een verdenking op RLS werd de diagnose bevestigd door een neuroloog. Een deficiëntie in ijzer, foliumzuur of vitamine B12 werd gesuppleerd en gevolgd op 4 en 11 weken na suppletie. RLS kwam bij 9,4% van de patiënten met de ziekte van Crohn voor en bij 8% van de patiënten met colitis ulcerosa. Een klinisch relevante RLS met 2 of meer symptomen per week werd gevonden bij 16 patiënten met Crohn (7,1%) en 6 patiënten met colitis ulcerosa (4,8%). 38,7% had een tekort aan ijzer, foliumzuur en/of vitamine B12. IJzertekort werd hierbij het vaakst gezien (25,8%, n = 8). IJzersuppletie verbeterde de RLS-klachten (p = 0,029) bij 7 van de 8 patiënten na 4 weken.

De totale prevalentie van RLS verschilde niet van de algemene populatie, maar een klinisch significante RLS kwam wel vaker voor bij IBD-patiënten. Het is daarom belangrijk voor artsen om hierop bedacht te zijn. Ook is ijzersuppletie een goede mogelijkheid om RLS-symptomen te verminderen.


  • Bronverwijzing
    1. Becker J, Berger F, Schindlbeck KA et al. Restless legs syndrome is a relevant comorbidity in patients with inflammatory bowel disease. International Journal of Colorectal Disease. 3 april 2018

Aandachtsgebied:

IBD

Onderwerp:

colitis ulcerosa Crohn restless legs

U heeft nog enkele gratis artikelen binnen gastro-enterologie. Maak uw account aan om ongelimiteerd te lezen.