MijnIBDcoach wint Wetenschaps- en Innovatieprijs

MijnIBDcoach is door de Federatie Medisch Specialisten uitgeroepen tot winnaar van de Wetenschaps- en Innovatieprijs 2019. Belangrijke redenen voor het toekennen van deze prijs zijn dat het gebruik van telemonitoring bij patiënten met een inflammatoire darmziekte (IBD) leidt tot betere zorguitkomsten en aanzienlijk lagere zorgkosten. Inmiddels is MijnIBDcoach door 17 ziekenhuizen in gebruik genomen.

Deze relatief eenvoudige ‘telemedicine tool’ maakt het mogelijk om de ziekteactiviteit bij IBD-patiënten beter te monitoren. Dit leidt tot 36% minder polikliniekbezoeken, 50% minder ziekenhuisopnames, betere therapietrouw en een jaarlijkse kostenbesparing van 550 euro per patiënt, wat neerkomt op 44 miljoen euro per jaar.

Het onderzoek scoorde goed op multidisciplinaire samenwerking, maar voor de toekenning van deze prijs gaven enkele andere kenmerken de doorslag, namelijk de bewezen impact op de zorg, de mogelijkheden om de tool ook toe te passen op andere grote patiëntgroepen, bijvoorbeeld met reuma of hartziekten, en de opening die de tool geeft naar E-health in de anderhalvelijnszorg.Aandachtsgebied:

IBD

Onderwerp:

E-health telemonitoring

U heeft nog enkele gratis artikelen binnen gastro-enterologie. Maak uw account aan om ongelimiteerd te lezen.