Impact van orgaanfalen op mortaliteit bij necrotiserende pancreatitis

Bij patiënten met necrotiserende pancreatitis is vroegtijdig persisterend orgaanfalen niet geassocieerd met een toegenomen overlijdensrisico in vergelijking met persisterend orgaanfalen dat op een later moment tijdens het ziekteverloop ontstaat. Daarnaast werd in deze post-hocanalyse van de Dutch Pancreatitis Study Group geen verband gevonden tussen de duur van orgaanfalen en de mortaliteit.

Bij patiënten met pancreatitis is vroegtijdig persisterend orgaanfalen vermoedelijk de belangrijkste doodsoorzaak. In deze post-hocanalyse van een prospectieve database trad bij 240 van de 639 patiënten (38%) met necrotiserende pancreatitis orgaanfalen op. Persisterend orgaanfalen startte in de eerste week bij 51% van de patienten met 42% mortaliteit, bij 13% tijdens de tweede week met 46% mortaliteit en bij 36% na de tweede week met 29% mortaliteit. De mortaliteit bij patiënten met persisterend falen van meerdere organen gedurende < 1 week, 1-2 weken, 2-3 weken of > 3 weken was respectievelijk 43%, 38%, 46% en 52% (p = 0,68).


  • Bronverwijzing
    1. Schepers NJ, Bakker OJ, Besselink MG, et al. Impact of characteristics of organ failure and infected necrosis on mortality in necrotising pancreatitis. Gut. 2019;68:1044-1051.

Aandachtsgebied:

Pancreatitis

Onderwerp:

mortaliteit orgaanfalen

U heeft nog enkele gratis artikelen binnen gastro-enterologie. Maak uw account aan om ongelimiteerd te lezen.