Identificatie van crohnpatiënten die reageren op vedolizumab

Met meer behandelingsmogelijkheden voor IBD is het belangrijk om patiënten te kunnen identificeren die gaan reageren op bepaalde behandelingen. Onderzoekers hebben een model ontwikkeld en gevalideerd voor crohnpatiënten die vedolizumab krijgen. De bevindingen zijn gepubliceerd in Gastroenterology.

Voor het onderzoek zijn data van 814 patiënten uit de GEMINI 2 fase III-trial verzameld. Deze crohnpatiënten zijn gedurende 26 weken behandeld met vedolizumab. Met deze data is een scoringssysteem ontwikkeld wat is gevalideerd bij 366 andere patiënten die zijn behandeld met vedolizumab (VICTORY-cohort). Uit de analyses bleek dat de volgende factoren geassocieerd waren met remissie: geen voorgaande behandeling met een tumornecrosefactorantagonist (+ 3 punten), geen eerdere darmoperatie (+ 2 punten), geen voorgaande fistels (+ 2 punten), uitgangswaarde van albumine (+ 0,4 punten per g/L) en de uitgangswaarde van het CRP (-0,5 voor waardes tussen 3,0-10,0 mg/L, 3 punten voor waardes > 10,0 mg/L). Met het model werd een AUC (area under the curve) van 0,67 gevonden voor patiënten met klinische remissie, een AUC van 0,66 voor corticosteroïdevrije remissie en een AUC van 0,72 voor patiënten met genezing van de mucosa. De AUC voor patiënten met klinische remissie en herstel van de mucosa was 0,73; voor corticosteroïdevrije klinische remissie met mucosagenezing was de AUC 0,75. Een afkapwaarde van 13 punten kon de hiervoor genoemde groepen identificeren met een sensitiviteit tussen de 92% en 100%.

Met dit scoringssysteem kunnen patiënten met Crohn geïdentificeerd worden die het meest waarschijnlijk gaan reageren op een behandeling van 26 weken met vedolizumab. De precisie van het model moet in toekomstige onderzoeken verder worden uitgezocht. Ook moet worden bepaald of het gebruik hiervan kosteneffectief is.


  • Bronverwijzing
    1. Dulai PS, Bolad BS, Sing S et al. Development and Validation of a Scoring System to Predict Outcomes of Vedolizumab Treatment in Patients with Crohn’s Disease. Gastroenterology, 29 mei 2018. doi.org/10.1053/j.gastro.2018.05.039

Aandachtsgebied:

IBD

Onderwerp:

Crohn vedolizumab

U heeft nog enkele gratis artikelen binnen gastro-enterologie. Maak uw account aan om ongelimiteerd te lezen.