FMT via orale capsules

Voor recidiverende Clostridium difficile-infecties is een fecalemicrobiotatransplantatie (FMT) een geschikte manier voor preventie van nieuwe infecties. De manier van transplantatie geeft geen klinische verschillen: orale capsules blijken niet inferieur te zijn aan colonoscopie. Dat concluderen onderzoekers in JAMA.

Voor het Canadese onderzoek zijn 116 patiënten met recidiverende Clostridium-infecties gerandomiseerd tussen oktober 2014 en september 2016. Het onderzoek was niet-geblindeerd en er werd een non-inferioriteitsmarge van 15% aangehouden. Patiënten werden 12 weken gevolgd en konden aangeven hoe hun kwaliteit van leven was en hoe ze de behandeling ervaarden. 57 patiënten kregen FMT via capsules en 59 mensen via colonoscopie. Na 1 enkele behandeling was preventie van een infectie bereikt van 96,2% in beide groepen (51/53 van de capsulegroep, 50/52 bij colonoscopie, verschil 0%, eenzijdige 95%-BI-6,1%-∞, p < 0,001). Dit resultaat voldeed aan de criteria voor non-inferioriteit. 1 patiënt in elke groep overleed aan cardiopulmonale ziekten die niet aan de FMT-behandeling waren gerelateerd. Er was geen verschil tussen beide groepen in verbetering van kwaliteit van leven. Wel gaf een significant groter deel van de capsulegroep aan de capsules als “niet geheel onprettig” te hebben ervaren (66% vs. 44%, 95%-BI 3%-40%, p = 0,01).

FMT via orale capsules blijkt dus niet inferieur te zijn aan FMT door middel van colonoscopie in het voorkomen van recidiverende Clostridium-infecties na 12 weken. Dit levert mogelijk een effectieve behandelmethode op voor deze categorie patiënten.


  • Bronverwijzing
    1. Kao D, Roach B, Silva M, et al. Effect of oral capsule vs colonoscopy-deliverd fecal microbiota transplantation on recurrent Clostridium difficile infection: a randomized clinical trial. JAMA. 2017;318:1985-93.

Aandachtsgebied:

Endoscopie

Onderwerp:

Clostridium difficile FMT

U heeft nog enkele gratis artikelen binnen gastro-enterologie. Maak uw account aan om ongelimiteerd te lezen.