Consensus over terminologie van darmmotiliteit bij mens en dier

Onlangs verscheen in Nature Reviews Gastroenterology & Hepatology een translationeel consensus statement over de interpretatie van veelgebruikte terminologie om de colonmotoriek van mensen en dieren te beschrijven.

Veranderingen in de colonmotiliteit spelen een rol bij de pathofysiologie van diverse darmaandoeningen. Hoge resolutie manometrie van het colon heeft laten zien dat onze kennis over de normale darmmotoriek beperkt is. Bovendien worden verschillende terminologieën en definities gebruikt om de colonmotoriek bij kinderen, volwassenen en dieren te beschrijven. Voor het bestuderen van de colonmotiliteit zijn echter geharmoniseerde terminologieën en definities nodig, zeker ook omdat er steeds meer behoefte is aan diermodellen om nieuwe therapieën te ontwikkelen en te testen.

Lees verder


  • Bronverwijzing
    1. Corsetti M, Costa M, Bassotti G, et al. First translational consensus on terminology and definitions of colonic motility in animals and humans studied by manometric and other techniques. Nat Rev Gastroenterol Hepatol. 2019 Jul 11.

Aandachtsgebied:

Overig

Onderwerp:

colonmotiliteit manometrie

Lees ook..


U heeft nog enkele gratis artikelen binnen gastro-enterologie. Maak uw account aan om ongelimiteerd te lezen.